Wat is yoga

Yoga betekent letterlijk 'verbinden'. Lichaam en geest staan in verbinding met elkaar. Soms zijn deze uit balans. Als iemand bijvoorbeeld angst voelt, zich zorgen maakt of onder druk staat is die persoon veel in het hoofd bezig. Het kan zijn dat er ergens in het lichaam spanning gevoeld wordt.

Tijdens het uitvoeren van yogahoudingen en ontspanningsoefeningen concentreert men zich op de ademhaling, wat een rustgevende uitwerking heeft. De aandacht verschuift van het hoofd naar de ademhaling, waardoor de gedachtestroom wordt onderbroken en helderheid ontstaat in de geest. Door de ruimte die hierdoor in je hoofd ontstaat, is het eenvoudiger om dingen van een afstand te bekijken.

Al doende wordt men zich bewust van het lichaam, de gevoelens en de gedachtegang. Er wordt gekeken naar wat er is, hier en nu. Het kan zijn dat gedachten nu vanzelf verdwijnen. De gedachten die blijven komen, kunnen met aandacht bekeken worden en een plaats gegeven worden. Zo kunnen angst, zorgen etc. actief losgelaten worden. Hierdoor ontspant de geest nog meer waardoor er ruimte ontstaat voor stilte. Als gevolg van de geestelijke ontspanning, ontspant ook het lichaam.

Een bewuste ademhaling verbindt lichaam en geest met elkaar, wat balans geeft. Je kunt ook zeggen dat yoga innerlijke rust geeft, waardoor je in staat bent alle aspecten van het leven op een evenwichtige manier te benaderen.

Om yoga te beoefenen hoeft men echter nergens last van te hebben. Yoga is voor iedereen. Het is een leuke manier om lichamelijk bezig te zijn. Het maakt het lichaam soepel en sterk en zorgt voor een aangenaam gevoel van ontspanning.