Wat kan kinderyoga betekenen voor kinderen?

In onze maatschappij wordt er veel van kinderen gevraagd en is er een overvloed aan prikkels. De nadruk ligt veelal op denken, leren en presteren.

Bij kinderyoga ligt de nadruk op lichamelijke, persoonlijke en emotionele ontwikkeling en leer je bewust om te gaan met spanning en ontspanning.

Klik de tabs hieronder aan om meer te weten te komen over hoe yoga bevorderlijk kan zijn voor de ontwikkeling en welzijn van uw kind.

Wie ben ik?

Kinderyoga brengt kinderen in contact met zichzelf: hun lichaam, emoties en gedachten. Het vergroot hun zelfvertrouwen en zelfrespect en helpt hen om te gaan met emoties.

Door yogahoudingen uit te voeren, kinderen op hetzelfde moment bewust te laten ervaren wat er op dat moment in hen afspeelt en tevens de ervaringen, onder begeleiding van de yogadocent, bespreekbaar te maken, gaan ze ontdekken wat ze voelen, denken en wie ze werkelijk zijn. Tegelijkertijd wordt duidelijk wat er van buitenaf bij kinderen naar binnen komt, namelijk zaken die door onze cultuur en sociale omgeving worden bepaald.

Kinderen leren hierdoor bewust onderscheid te maken tussen henzelf en de externe omgeving.

Onafhankelijk en verbonden

Doordat kinderen tijdens de yogalessen zichzelf leren kennen, ontdekken ze ook hun eigen wensen, doelen, mogelijkheden en oplossingen.

Kinderen worden zelfbewust en ervaren in de les dat zij vanuit dit bewustzijn persoonlijke keuzes kunnen maken. Zij ontdekken een innerlijke vrijheid, persoonlijke creativiteit en nieuwe mogelijkheden. Vanuit hier kunnen kinderen zich ten volste ontwikkelen en uitgroeien tot  zelfstandige, evenwichtige, zelfverzekerde, tevreden, unieke en gelukkige wezens.

Vanuit deze innerlijke kracht kunnen kinderen bovendien makkelijker veranderingen, onzekerheden, begrenzingen, nieuwe uitdagingen en de eisen die de maatschappij nu eenmaal stelt het hoofd bieden.

Als een kind in goed contact met zichzelf staat en tevreden is, zal het contact met 'al het andere' om zich heen ook prettig zijn. Het zal zich verbonden voelen, wat een gevoel van eenheid, rust en geluk geeft.

Heeft uw kind wel eens last van faalangst?

Kinderyoga kan hierbij helpen. In een veilige omgeving ervaren kinderen dat je mag zijn zoals je bent. Het hoeft niet perfect, er wordt niet geoordeeld, er is geen competitie en iedereen is uniek. Zelfvertrouwen wordt opgebouwd.

Lichamelijke ontwikkeling en adem

Yoga is gezond voor het lichaam. Het lichaam wordt er sterk en soepel van en de energie gaat stromen. Het heeft een positief effect op de bloedsomloop en de organen.

Yoga bevordert een gezonde ademhaling door middel van het doen van ademhalingsoefeningen. Dit kan helpen bij bijvoorbeeld HYPERVENTILATIE.

Met yoga weer lekker in je vel

Yoga kan helpen bij diverse klachten van uw kind, zoals:
-concentratieproblemen
-stress en angsten
-spanningsklachten, bijvoorbeeld buikpijn, hoofdpijn
-slaapproblemen
-moeite met emoties

Bij kinderyoga leren kinderen bij henzelf het verschil waar te nemen tussen spanning en ontspanning. Door het doen van ademhalings- en ontspanningsoefeningen leren zij hun spanning los te laten. Op deze manier leren kinderen spanning bij henzelf te herkennen en zelf oplossingen te vinden voor spannende momenten in hun leven.